Het oog - Oogartsingent.be

Het oog

Refractieafwijkingen

Het oog beschikt, net als een fototoestel, over een stel lenzen (hoornvlies en ooglens), een diafragma (iris) en een lichtgevoelige plaat (netvlies). Scherp zien doen we wanneer de invallende lichtstralen door het hoornvlies en de ooglens zodanig worden gebroken, dat de beelden scherp op het netvlies terechtkomen. Afwijkingen in dit brekend systeem noemen we refractieafwijkingen. Er zijn meerdere refractieafwijkingen mogelijk:

  • bijziendheid of myopie (u heeft min-glazen nodig)
  • verziendheid of hypermetropie (u heeft plus-glazen nodig)
  • cylindrische afwijkingen of astigmatisme (u heeft cylinderglazen nodig)
  • ouderdomsverziendheid of presbyopie (u heeft een leesbril nodig)
Meer lezen

Zien zonder bril

Ruim de helft van de bevolking heeft nood aan een bril of contactlenzen om scherp te zien. Deze mensen hebben een refractieafwijking zoals bijziendheid, verziendheid, astigmatisme of ouderdomsverziendheid. Hun hoornvlies en lens zijn dus niet in staat om beelden scherp op het netvlies te projecteren. Het gevolg is een onscherp beeld.

Wenst u niet meer afhankelijk te zijn van bril of contactlenzen om scherp te zien, kan een ingreep de oplossing bieden. Afhankelijk van heel wat factoren zoals uw type refractieafwijking, de dikte van uw hoornvlies, de grootte van uw pupil, de gezondheid van uw hoornvlies, uw leeftijd, uw verwachtingen…kan dit op twee onderscheiden manieren gerealiseerd worden : een refractieve lasercorrectie of een lensimplantaties

Meer lezen

Cataract

Net als bij een camera heeft het oog een lens. Men ziet scherp wanneer deze lens helder is en alzo het invallend licht kan focuseren op een gezond netvlies achteraan het oog. Cataract, ook ‘staar’ genoemd, is een vertroebeling van onze natuurlijke ooglens. Hierdoor gaan we wazig zien. Het maakt deel uit van het normale verouderingsproces, maar kan ook andere oorzaken hebben..

Meer lezen

Kunstlenzen

Bij bepaalde refractieve ingrepen net zoals bij een cataractoperatie wordt tijdens de ingreep een kunstlens geplaatst (al dan niet ter vervanging van de eigen ooglens). De tijd waarin we bij iedereen een standaardkunstlens inplanten is voorbij : de in te planten lens kan gepersonaliseerd worden en hangt af van een aantal factoren zoals uw refractieafwijking, uw leeftijd én uiteraard uw wensen.

Meer lezen

Glaucoom

Glaucoom is een pijnloze, sluipende en verraderlijke ziekte, waarbij de zenuwcellen van het netvlies langzaam afsterven. Een verhoogde oogdruk is hier meestal de oorzaak van. Daar de afgestorven netvliescellen niet kunnen vervangen worden, is de opgelopen schade definitief. Het verlies aan gezichtsvermogen is dus onherroepelijk. In vergevorderde gevallen kan glaucoom tot blindheid leiden.

Meer lezen

Maculadegeneratie

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een aandoening die het centrale gezichtsveld aantast, waardoor alledaagse aktiviteiten (zoals autorijden, televisie kijken, lezen, gezichten herkennen…) moeilijk worden. Het is de meest voorkomende oorzaak van ernstige vermindering van het gezichtsvermogen bij 60-plussers. .

Meer lezen

Diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie is een degeneratieve aandoening van het netvlies : door een teveel aan suiker in het bloed wordt er schade toegebracht aan de kleine bloedvaatjes die het netvlies voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Dit resulteert in gezichtsverlies, vaak geleidelijk en traag, soms ook abrupt. .

Meer lezen

Veneuze Occlusie

Een veneuze thrombose ontstaat wanneer er zich in een netvliesader een klonter (of thrombus) vormt die de bloeddoorstroming belemmert. Hierdoor stijgt de druk in het bloedvat waardoor de bloedvatwand gaat lekken met bloedingen en vochtlekkage in het netvlies tot gevolg. Het gezichtsverlies treedt op over het hele gezichtsveld of blijft beperkt tot een deel van het gezichtveld, afhankelijk van de grootte van de afgesloten ader..

Meer lezen

Oogleden

De oogleden hebben door hun positie en functie een belangrijk aandeel in het goed functioneren van de ogen. Bovendien hebben de oogleden natuurlijk ook een grote impact op ons uiterlijk. De meest voorkomende ooglidafwijkingen zijn: entropion, ectropion, ooglidtumoren, blepharochalasis en ptosis

Meer lezen

We zijn nu Gesloten

  • MA: 8u30 - 12u30 en 14u00 - 18u00
  • DI: 8u30 - 16u00
  • WO: Gesloten
  • DO: 8u30 - 12u30 en 14u00 - 19u00
  • VR: 15u00 - 18u00
  • ZA: Gesloten
  • ZO: Gesloten

Stuur ons een mail

Contacteer ons