Het oog - Oogartsingent.be

Soorten kunstlenzen

Overzicht van de mogelijke kunstlenzen

Bij een refractieve lensvervanging net zoals bij een cataractoperatie wordt tijdens de ingreep een kunstlens geplaatst ter vervanging van de eigen lens.

De tijd waarin we bij iedereen een standaardkunstlens implanten is voorbij : de in te planten lens kan gepersonaliseerd worden en hangt af van een aantal factoren zoals uw refractieafwijking, uw leeftijd én uiteraard uw wensen. Voor welke lens er ook geopteerd wordt, we proberen steeds de nieuwste generatie kunstlenzen te gebruiken om de beste kwaliteit van zicht na te streven.

Monofocale lens

Kunstlens - Monofocaal

Dit is de standaardkunstlens en nog steeds de meest gekozen lens. Bij dergelijke lens ziet men op één afstand scherp, meestal in de verte. Een leesbril blijft steeds nodig, een bril voor tussenafstanden (GPS auto, computer) meestal ook, (en soms kan een vertebril nog nodig zijn).

U kunt er ook voor opteren om na de ingreep te kunnen lezen zonder bril en enkel voor het vertezicht een bril te dragen. We houden daar dan rekening mee in onze keuze van de in te planten kunstlens.

Samengevat is deze standaardlens de beste oplossing indien u het niet erg vindt een bril te moeten dragen na de operatie.

De brilonafhankelijkheid bij dergelijke lens is dus beperkt.)

EDOF lens

Kunstlens - EDOF lens

Na een succesvolle ‘monofocale’ lensimplantatie is een leesbril nodig, maar meestal niet voldoende. De conventionele leesbril is immers ontwikkeld voor een leesafstand van ongeveer 40cm. Maar vele dagelijkse activiteiten (denk maar aan computerwerk, autorijden, koken, maaltijd nuttigen, GPS-lezen…) plaatsen de focus op afstanden die verder liggen dan de leesafstand. Speciale en vaak dure brilglazen zijn nodig om scherp te kunnen zien op deze lees- én tussenafstanden.

De EDOF lens is ontworpen om zonder bril goed ver te kunnen zien maar ook om het zicht op de tussenafstanden te verbeteren. Alleen een lichte leesbril blijft nog nodig voor de kleine lettertjes.

 

Kunstlens - Beeld met standaard implantslens
Kuntlens - Beeld met EDOF implantlens

 

Multifocale lens

Kunstlens - Multifocale lens

Dit is een lens die speciaal ontworpen is om zonder bril goed te kunnen zien voor dichtbij zowel als voor veraf. De tussenafstanden (PC, dashboard en GPS auto,…), die voordien met dit type lens soms wat waziger waren, worden met de nieuwste generatie multifocale lens ondertussen ook vrij goed gecorrigeerd. Brilgebruik behoort hiermee meestal tot het verleden.

Deze lenzen zijn wel prijziger en niet iedereen is hiervoor een geschikte kandidaat. De beste keuze indien u naar maximale brilonafhankelijkheid streeft.

Torische lens (monofocaal, EDOF, multifocaal)

Kunstlens - Torische Monofocale lens

Cylindrische afwijkingen van het hoornvlies (astigmatisme) geven een vervorming van zowel het verte- als het nabijzicht.

Deze refractieafwijkingen kunnen niet gecorrigeerd worden door de ‘standaard’ monofocale, EDOF of multifocale implantlens. Dit zorgde er bijvoorbeeld voor dat vroeger -na een cataractoperatie- permanent een bril nodig was om scherp te zien.

Met een torische implantlens kunnen we deze afwijking wel corrigeren, waardoor na de ingreep de afhankelijkheid van een bril sterk verminderd kan worden.

De torische implantlenzen bestaan zowel in de monofocale, EDOF als multifocale variant : ze hebben alle eigenschappen van de ‘gewone’ monofocale, EDOF of multifocale lens, doch gaan ook het astigmatisme corrigeren.

We zijn nu Open

  • MA: 8u30 - 12u30 en 14u00 - 18u00
  • DI: 8u30 - 16u00
  • WO: Gesloten
  • DO: 8u30 - 12u30 en 14u00 - 19u00
  • VR: 15u00 - 18u00
  • ZA: Gesloten
  • ZO: Gesloten

Stuur ons een mail

Contacteer ons