Het oog - Oogartsingent.be

Diabetische retinopathie

Over diabetische retinopathie

Bij patiƫnten met suikerziekte (diabetes mellitus) kunnen zich oogproblemen voordoen. In het netvlies of retina bevinden zich veel kleine bloedvaten, die het netvlies van zuurstof en voedingsmiddelen voorzien. Ten gevolge van suikerziekte kunnen er beschadigingen optreden aan deze bloedvaten : men spreekt van diabetische retinopathie

De belangrijke maatregel tot het voorkomen van diabetische retinopathie is een adequate controle van uw bloedsuikerwaarden. Ook een goede controle van bloeddruk, cholesterol en gewicht is belangrijk.

De diabetische retinopathie kan zich voordoen in verschillende vormen, van gering tot ernstig.

Vormen diabetische retinopathie

De niet proliferatieve diabetische retinopathie

In dit stadium zijn de wanden van de kleine bloedvaten aangetast en van slechtere kwaliteit, waardoor ze uitzetten : micro-aneurysmata. Dit is vaak het eerste teken van diabetische retinopathie. Deze slechtere bloedvaten kunnen vervolgens lekkage vertonen van vocht, vetten en bloed.

Afhankelijk van de ernst van de lekkage, wordt dan van discrete, matige, ernstige en pre-proliferatieve diabetische retinopathie gesproken.

De proliferatieve diabetische retinopathie

Als reactie op het zuurstoftekort dat in het netvlies ontstaat (ten gevolge de bloedvatbeschadiging), worden nieuwe bloedvaatjes aangemaakt, neovascularisaties genoemd. Deze nieuwgevormde bloedvaatjes zijn van slechte kwaliteit en kunnen gemakkelijk bloeden. Ze kunnen gevormd worden op de oogzenuw, in het netvlies en op de iris.

De neovascularisaties in het netvlies en op de oogzenuw kunnen aanleiding geven tot bloedingen in het netvlies en ook in het glasvocht.

Langsheen deze neovascularisaties kan ook littekenweefsel groeien.

Diabetische maculopathie

De lekkage van vocht (vetten + bloed) doet zich voor in het centrum van het netvlies (gele vlek of macula). Hierdoor gaat de patiƫnt dus duidelijk minder zien.

Behandeling diabetische retinopathie

De behandeling van diabetische retinopathie gebeurt door laserfotocoagulatie van het netvliesweefsel. Naast de laserbehandeling spelen VEGF-remmers, ingespoten in het glasvocht, een steeds grotere rol, vooral bij diabetisch maculaoedeem.

Bij glasvochtbloeding en netvliesloslatingen (door tractie van littekenweefsel op dit netvlies) kan vitreoretinale chirurgie een oplossing bieden.

We zijn nu Gesloten

  • MA: 8u30 - 12u30 en 14u00 - 18u00
  • DI: 8u30 - 16u00
  • WO: Gesloten
  • DO: 8u30 - 12u30 en 14u00 - 19u00
  • VR: 15u00 - 18u00
  • ZA: Gesloten
  • ZO: Gesloten

Stuur ons een mail

Contacteer ons