Het oog - Oogartsingent.be

Refractieafwijkingen

Het normale oog

Het oog is een zintuig : signalen uit de omgeving worden opgevangen en doorgegeven aan de hersenen.

De hersenen verwerken deze signalen, zetten ze om in waarnemingen en slaan ze op in het geheugen. Het zijn dus de hersenen die er voor zorgen dat we bewust worden van de voorwerpen die we zien.

Het oog zelf functioneert als een fototoestel. Het oog beschikt, net als een fototoestel, over een stel lenzen (hoornvlies en ooglens), een diafragma (iris) en een lichtgevoelige plaat (netvlies).

In een normaal oog zonder refractieafwijking (dwz. er is geen bril nodig) worden de invallende lichtstralen door het hoornvlies en de ooglens zodanig gebroken, dat zij tot een brandpunt komen op het netvlies. Hierdoor ontstaat een scherp beeld.

Deze scherpe beelden worden dan door het netvlies omgezet in een signaal dat via de oogzenuw naar de hersenen wordt doorgestuurd.

 

Refractieafwijkingen - Normaal oog

 

Refractieafwijkingen

Als het brandpunt van de lichtstralen niet precies op het netvlies ligt, is er sprake van een brekings- of refractieafwijking. Bril of contactlenzen zijn dan nodig.

Er zijn meerdere refractieafwijkingen mogelijk :

Bijziendheid (myopie)

Het oog is relatief te lang. Het brandpunt van de lichtstralen valt vóór het netvlies in plaats van óp het netvlies, waardoor het beeld op het netvlies onscherp is.

U zal moeite hebben om voorwerpen die veraf staan duidelijk te zien. Van dichtbij daarentegen is alles goed zichtbaar zodat computergebruik of lezen geen probleem opleveren. U heeft min-glazen nodig : zij verschuiven het brandpunt naar achter zodat u weer scherp ziet.

 

Refractieafwijkingen - Bijziendheid

 

Verziendheid (hypermetropie)

Het oog is relatief te kort. Het brandpunt van de invallende lichtstralen valt niet meer óp het netvlies maar áchter het netvlies.

Voorwerpen die veraf staan worden relatief goed gezien, maar voorwerpen van dichtbij worden onscherp gezien. Naarmate men ouder wordt of bij grotere afwijkingen zal u ook voorwerpen die veraf staan minder scherp gaan zien.

U heeft plus-glazen nodig : zij verschuiven het brandpunt van de invallende lichtstralen naar voor zodat u weer scherp ziet.

 

Refractieafwijkingen - Verziendheid

 

Cylinderafwijking (astigmatisme)

Door deze refractieafwijking ontstaat niet 1 brandpunt maar ontstaan er meerdere brandpunten die elk apart voor en/of achter het netvlies terechtkomen. Dit komt omdat de voorkant van het oog niet perfect bolvormig is, maar eerder rugbybal- of eivormig, waardoor de beelden vervormd worden.

Astigmatisme kan voorkomen in combinatie met bijziendheid en verziendheid.

Astigmatisme zal zowel het zicht dichtbij als veraf verstoren en vervagen (afhankelijk van de graad van het astigmatisme). U kunt wazig zien en vooral na lezen of andere visuele inspanningen klachten van hoofdpijn of vermoeide ogen hebben.

U heeft, naast eventuele min- of plusglazen, cylinderglazen nodig.

 

Refractieafwijkingen - Astigmatisme

 

Ouderdomsverziendheid (presbyopie)

In tegenstelling tot bijziendheid, verziendheid of astigmatisme heeft ouderdomsverziendheid niet te maken met de grootte of de vorm van het oog. Het is de ooglens die -bij het ouder worden- haar soepelheid verliest en daardoor niet meer zo goed kan scherpstellen. Meestal begint dit zich te manifesteren vanaf veertigjarige leeftijd : het lezen van boeken, kranten, menu’s en andere lectuur gaat u steeds minder goed af. Er is geen ontkomen aan, iedereen zal uiteindelijk leesmoeilijkheden ontwikkelen. U heeft een leesbril nodig of een andere brilsterkte dan voor in de verte kijken.

We zijn nu Gesloten

  • MA: 8u30 - 12u30 en 14u00 - 18u00
  • DI: 8u30 - 16u00
  • WO: Gesloten
  • DO: 8u30 - 12u30 en 14u00 - 19u00
  • VR: 15u00 - 18u00
  • ZA: Gesloten
  • ZO: Gesloten

Stuur ons een mail

Contacteer ons